Rólunk

Gannoruwa Réka

Sri lankai - magyar családba születtem, a fűszerek és izgalmas ízkombinációk iránti rajongásom egyidős velem. Egy szabadidejében állandóan a konyhában sürgő-forgó anya és egy konyhai kísérletek iránt lelkesedő apa mellett sokáig nem rúghattam labdába.

Ahhoz, hogy fakanalat ragadhassak, elég messzire kellett mennem, saját ízvilágomra Japánban találtam rá. Ott tanultam meg a minőségi alapanyagok iránti alázatot, értékelni a letisztult ízeket, a tradícionális konyhatechnikák precizitásának valódi értékét. Naoko Tanase, japán mentorom ültette el bennem az állandóan jobbra, tökéletesebbre törekvés vágyát, ő fektette le azokat az alapelveket, amiket szem előtt tartva tartom a mai nap is minden egyes órámat. Tokióban a Niki’s Kitchen főzőiskolában japán háziasszonyokat vezettem be a magyar konyha világába, férjemmel együtt magyar standot állítottunk és főztünk helyi fesztiválokon, receptjeim több kiadványban megjelentek.

Hazaérve örömmel láttam, hogy Budapesten is megtalálnak a magyar konyhát alaposabban megismerni vágyó japán vendégek. A lányom születése után őket kezdtem tanítani.

Hiszek abban, hogy egy ország kultúrája, az ott élő emberek gondolkodásmódja gyakran a leghétköznapibb ételek ízein keresztül érthető meg. Ezek, a turistaszemek előtt általában rejtve maradó házias fogások szerintem sokkal többet mesélnek készítőikről, mint a híresebb, emblematikus fogások.

A külföldön töltött évek alatt összegyűjtött tapasztalataimat szeretném minél több embernek továbbadni, ezért született meg 2015-ben a Negura, ahol a sri lankai mellett sok japán és persze magyar ételt főzünk!

Rólunk írták:

Glamour: 2018. október

444 jó hely Budapesten

Port.hu: https://port.hu/cikk/magazin/szuper-fozos-workshopok-ha-szereted-az-azsiai-konyat/article-52702

Kicsi Vú - 5 elem konyhája: https://5elemkonyha.hu/2018/02/mit-tanultam-a-negura-fozoiskolaban/

Japán brunch sashiko-val: http://www.pillangoszarny.hu/meditacioval-lelassitod-az-elmed/

Onigiri workshop: https://sudy.co.hu/egeszseges-eletmod-es-orosz-rulett-a-japan-konyha-vilaga/

Trópus a télben: http://nekednyolc.blog.hu/2016/11/14/egzotikus_hangulatot_teremtettek_a_8_keruletbe

Rozékacsa és a nasu dengaku receptünk:  http://rozekacsa.blog.hu/2015/10/17/japan_miso_mazas_sult_padlizsan

Zizi kalandjai: http://www.zizikalandjai.com/2015/09/vegetarianus-sri-lanka-i-fozo-kurzus-a-neguranal.html